fbpx

Morsiussauna

 

Ennen vihkimistä on Suomessa perinteisesti morsian saunotettu morsiussaunassa. Miksi? Sauna on ollut perinteisesti mukana suurten juhlapäivien vietossa. Joulu- ja juhannussauna ovat monessa perheessä vieläkin tärkeänä osana juhlapyhien viettoa. Suomalaisessa kansanperinteessä saunominen on ollut tärkeä osa ei pelkästään viikottaista hoitamista ja puhdistautumista vaan myös osana elämänkaaren suuria tapahtumia. Siirtymäriittinä sauna on merkinnyt uuden elämänvaiheen alkua ja vanhasta luopumista. Alku ja loppu.

”Nouse, lempi, liehumah,
Kirjo korja, kiitämäh,
Kuninkahih kuulumah,
Herroih hersumah,
Linnoih liehumah,
Kuuvella kirkkokunnalla,
Kaheksalla kaupunkilla,
Kultana kumottamah,
Hopiena hohtamah,
Jott’ ois naiset naurusuulla,
Miehet mielellä hyvällä,
Pojat pyöris’ polvillah
Tämän neitosen eressä!”

 

Morsiussauna on yksi vieläkin muodossa tai toisessa eläviä perinteisiä riittisaunoja. Morsiussaunaperinteet ovat vaihdelleet alueittain, mutta yhteistä on ollut ajatus morsiamen puhdistamisesta menneestä ja valmistaa tulevaan sekä suojata herkällä hetkellä.  Morsiussauna tarjoaa morsiamelle tilaisuuden pysähtyä suuren muutoksen aikana ja iskostaa syvälle alitajuntaan muisto uuden elämänvaiheen alusta. Morsiussauna tarjoaa mahdollisuuden pysähtyä ja kääntyä sisäänpäin, tasapainoittaa itsensä sekä sulkea ovi vanhaan ennen uuteen vaiheeseen astumista.

Morsiussaunassa on tehty taikoja ja loitsuttu. Morsiamelle on haluttu antaa tukea, suojaa ja tasapainoa tärkeässä siirtymävaiheessa. Entisaikaan tämä on tehty muun muassa äänen avulla loitsuin ja lauluin. Tulevaisuuttakin on ennustettu esimerkiksi kääntämällä morsiamen vaatteet nurinpäin ja hänen reaktiostaan tulkitsemalla millainen vaimo hän tulee olemaan – kärsivällinen vai äkkipikainen. Lemmenloitsuilla on haluttu turvata onnellinen ja tyytyväinen avioliitto ja ne ovatkin olleet välillä kovin suorasukaisia;

”Seiso sekka, nouse nokka,
Tämän piijan p-llun päälle!
Nouse lempi liehumahan,
Kunnia kupajamahan
Läpi linnan, läpi lännen,
Läpi kuu’en kirkkokunnan!
Jos et tartu tältä puolta,
Tule Turuu tuolta puolta
Höyhen tyynyjen sisässä!”

Mielikin morsiussaunassa kuoritaan iho suolan ja ruusun sekoituksella. Suola kuorii vanhan pois ja ruusun vaikutus on mielialaa kohottava ja lempeä nostattava. Ruusujalkakylpy rentouttaa ja morsiamelle tehtävä hoitava vihdonta kruunaa kokemuksen sulkien kaikki aistit mukaan saunan taikaan.  Lopuksi letitetään morsiamen tukka, sillä perinteen mukaanhan vain naimattomat tyttöset pitävät hiuksiaan auki.

Morsiussauna valmistaa morsiamen tulevaan avioelämään, kirjoittaa syvälle muiston, johon voi aina palata voimaantumaan.

 

 

Lähteet:

https://yle.fi/uutiset/3-6716785

www.skvr.fi


0 Comments

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *