fbpx

Metsä

Oletko koskaan kävellyt metsässä ja joka solullasi tuntenut olevasi metsässä? Ikäänkuin osa metsää, metsä itse? Hengittänyt puiden tahtiin ja sykkinyt maan rytmissä?

Metsässä samoillessa on helppo ymmärtää miksi suomalaisessa kansanperinteessä sadut ja kertomukset, myytit, metsän väestä elävät vahvasti. Metsä on elävä ja luonteikas. Metsä on suuri opettaja. Metsän eri olemuspuolet tuotiin eläväksi myyttisten tarinoiden avulla ja näin tieto olemisen perimmäisestä luonteesta kulki sukupolvelta toiselle vaivattomasti. Kun elettiin metsässä, osana metsää, ei ollut erottelua itsen ja metsän välillä, vaan osallistuvaa vuorovaikutusta.

Metsän myytit tuovat eläväksi elämän perimmäiset totuudet. Olisiko metsässä vastaukset suuriin kysymyksiin kuten mikä ja kuka minä olen? Mikä on tämä kokemus jota maailmaksikin kutsumme?

Myyttinen metsä vastaa näihin tavalla jota ei tarvitse älyllisesti pohdiskella. Metsän myytit kertovat vastauksen ikään kuin syvemmällä tasolla ja intuitiivisesti ne nousevat sieltä tietoisuuteen ja käytäntöön.

Metsä on jatkuvasti liikkeessä, elävä, hakee harmoniaa hetki hetkeltä. Jokainen olento on tärkeä osa kokonaisuutta vielä suuremmassa kokonaisuudessa. Metsän olennot syntyvät, elävät ja kuolevat lopulta melkein jälkiä jättämättä, silti täyttäen osansa metsässä.

Bruce Lee on sanonut

“You must be shapeless, formless, like water. When you pour water in a cup, it becomes the cup. When you pour water in a bottle, it becomes the bottle. When you pour water in a teapot, it becomes the teapot. Water can drip and it can crash. Become like water my friend.”

”Ole muodoton kuin vesi. Kun kaadat vettä kuppiin, siitä tulee kuppi, kun kaadat vettä pulloon siitä tulee pullo, kun kaadat vettä teekannuun siitä tulee teekannu. Vesi voi pisaroida tai tulvia. Ole kuin vesi, ystäväni.”

Mitä ihmettä? Ole muodoton kuin vesi? Ole kuin vesi? Vesi muuttaa muotoaan luopumatta syvimmästä olemuksestaan. Millaista olisikaan elämä, jota eläisi kuin vesi? Metsässä on helppoa olla kuin vesi. Kalliolla kiipeillessä muotosi, olemuksesi on aivan eri kuin kuusimetsän siimeksessä tai koivumetsän kirkkaudessa.

Voisinpa siis sanoa, Ole metsä, ystäväni.

 

Lähteet:

https://www.goodreads.com/quotes/163198-you-must-be-shapeless-formless-like-water-when-you-pour

 

 


2 Comments

Liisa Kontturi · 31 heinäkuun, 2019 at 10:04 am

Myyttinen metsä! Rakennamme Hassilanriiheen Ilomantsiin, Taikametsä näyttelyä.

    admin · 13 marraskuun, 2019 at 1:44 pm

    Hei Liisa, kiva kuulla! Mielenkiinnolla seuraan tätä.

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *