fbpx

Kanerva

”Suo karva, kanerva karva,
Kaiken juuren heinän karva.”

Kanerva on monivuotinen, sitkeä varpukasvi, joka viihtyy niin kallioilla, luodoilla, kangasmetsissä kuin rämeillä ja kestää muuttuvia sekä kylmeneviä sääoloja.

Kanerva on syksyn kukka.  Syksyllä luonto valmistautuu talveen, hiljentyy ja käpertyy suojiinsa. Kanervalla syksyyn sopivan rauhoittava vaikutus ja kanervatee tarjoakin avun unettomuuteen.

Kanerva on myös perinteisesti liitetty edesmenneiden muistamiseen ja esivanhempiin yhteyden luomiseen ja on tänäkin päivänä suosittu hautakukka.

”Kuin mie kuolen kulta solki,
Kattuoon kanerva kukka,
Mihin kuoppa kaivetoa?”

Kanerva sopii hyvin myös ulkoiseen käyttöön, teellä voit hoitaa haavoja tai hauteella lievittää nyrjähdysten aiheuttamia kipuja. Kanerva myös rauhoittaa ja kirkastaa ihoa, antiseptisten vaikutusten vuoksi sopiikin hyvin kuorintavoiteisiin.

Kanervan varvut sopivat myös antamaan hyvää tuoksua, kukkia voi laittaa tuoksupusseihin tai vaikkapa polttaa muutaman varvun takkatulessa ja nauttia suloisesta syksyn tuoksusta.

Kanervan nimi viittaa puhdistamiseen, suvun tieteellinen nimi tulee kreikankielen lakaisemista tarkoittavasta sanasta ja kanervaluutia onkin käyty keräämässä koko talon väen voimin.

Rauhoittava unitee:

Ruokalusikallinen kuivia tai tuoreita kanervankukkia.
4-5 dl kuumaa vettä.

Hauduta kanervankukkia 5-7 minuuttia kuumassa vedessä. Siivilöi, nauti ja nuku hyvin! 

”Nuku, nuku, nuori oksa,
viel’ om_maassa halla.
Kanerva ja kòė̯̆vu’oksa
nukkuu lume’ alla.”


0 Comments

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *