fbpx

Marraskuu- Martaiden kuu.

Marras tarkoittaa usein kuolemaa tekevää ihmistä tai vainajaa. Marras sana tulee kuolemaa tarkoittavasta indoeurooppalaisen kantakielen juuresta mer. Martaat eli vainajat ovatkin kuuluneet loppusyksyn ja alkutalven, eli kekrin ajan mytologiaan. Tätä yhteyttä kuvastaa myös marraskuun nimi. Martaiden kuu.

Martaisiin liittyy myös paljon metsämystiikkaa, muun muassa saaliseläin joka tuli liian helposti pyydettäväksi tai metsäneläimet jotka tulivat talon lähelle kotipiiriin, rikkoen erämään ja kodin rajaa kutsuttiin martaaksi. Martaat siis kuvaavat rajojen rikkomista sekä rikkoutumista.

” Jos on marras maasta tullut,

Marras maahan painukoon!

Kätke maahan poikiasi,

Peltohoon uroitasi,

Ett’et koske kumminkahan

Toiste tuomion mäellä. ”

Kaamos aika onkin tietynlaista välitila aikaa, vanhan ja uuden välistä kaaosta ja kaameutta. Kaamos sanana on suhteellisen nuori, vasta 1800-luvun jälkeen ilmestynyt kirjallisuuteen. Polaarinen yö tarkoittaa aikaa, jolloin aurinko ei nouse horisontin yläpuolelle, ja tämän ajanjakson ympärille liittyy kaamoksen käsite. Kaamos kuvaa hyvin Pohjolan pimeyttä marras-joulukuun tienoilla. Kaamoksen yhteyttä sanaan kaamea olisi kiva hakea, sille ei tunnut löytyvän perusteita.

Kaamos lienee saamelaista perua, saaman kielen sanasta skábma, joka on skandinaavista perua. Nykysaameksi marraskuu onkin skábmamánnu.

Kaamoksen aikaa on helpompi ymmärtää kun vuoden kiertoa katselee vuosittaisten juhlapyhien syklinä. Kaamos liittyy syyspäivän tasaukseen ja talvipäivänseisaukseen, siihen ajanjaksoon kun pimeys on voitolla valosta ja juhlitaan erilaisia sadonkorjuuseen liittyviä juhlia. Sadonkorjuu onkin tietynlainen kuoleman juhla. Niin marraskuu martaineen on sovelias aika tällaiselle toiminnalle.

”Kuolema pitää tehdä hyvin”. Onkin siis tärkeää juhlistaa vuoden satoa, kuten hautajaisrituaalit ovat tärkeät ihmiselämän virstanpylväs, samanlailla sadonkorjuujuhla on tärkeä osa vuodenkiertoa.

Helpottaa myös kummasti kaamosväsymykseen kun ymmärtää tämän pimeän ajan merkitys. Nyt onkin tarkoitus jättää pois kaikki ylimääräinen ja antaa vain oleellisen, olemassaolosi ytimen, jäädä jäljelle ja sitä kautta valmistautua uuteen vuoteen, uuteen vuodenkiertoon.

Niinpä kuten ovat esivanhempamme tehneet, syleile marraskuun pimeyttä. Antaudu sille ja päästä irti.

Lähteet:

https://www.kielitoimistonsanakirja.fi/netmot.exe?ListWord=marras&SearchWord=marras&dic=1&page=results&UI=fi80&Opt=1

https://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/kaamea_kaamos


2 Comments

Sirpa Salmenoja · 14 marraskuun, 2019 at 9:38 am

Hyviä näkökulmia,antoi voimaa nauttia myös tästä pimeästä ajasta. Kietoutua pimeän syliin.

    admin · 4 joulukuun, 2019 at 2:44 pm

    Niinpä, parempi soljua luonnon rytmin mukana, kuin taistella vastaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *