fbpx

Tule tänne Tuamas kulta,

Tua joulu tullesas.

Kylläs meiän portin tunnet:

Tervaristi, rautarenkas,

Harmaa koira portin alla.

Havuja, lyhtyjen valoa, rauhaa ja hiljaisuutta. Tonttuja niin saunassa kuin akkunoista kurkkimassa, pukki jo matkalla? Joulu on tulossa!

Joulusaunaa lämmitettiin pitkään ja hartaasti. Joulusauna saattaa päätökseen jouluvalmistelut ja joulurauha voi alkaa.

Joulun viettoon on yhdistynyt perinteitä kekristä sekä talvipäivänseisauksen vietosta. Pimeyden ja kuoleman läsnäolo on käsinkosketeltavaa. Kuolema ei kuitenkaan ollut pelottava tai kauhistuttava asia. Kuolema nähtiin mahdollisuutena uuteen alkuun. Niinpä joulun saunan jälkeen saatettiin heittää vihta kylpemisen jälkeen katolle ja katsella mihin suuntaan sen varsi osoitti. Kuolema ennen uutta alkua.

Neit̮syt Muarie emoni,

Rakas äiti armollini,

Tu’us vasta turvassasi,

Lehti hieno helmassasi,

Pyyhi pois pyhät kipunat,

Pyhät saasket sammuttele,

Pyhät tuskat tummentele!

Neit̮yt Muarie emoni,

Rakas äiti armollini,

Jos ollet takana,

Joutuos joen poikki,

Ylitse meren yheksän,

Meri puolen kymmenit̮t̮i,

Kuusi on kuppia käessä,

Seitsemäs selän takana,

Ne ovat täynnä voitehia.

Maista kielesi makie,

Joka voide voimallinen!

Siitä tänne tultuasi,

Voija tuolla voitehella,

Kat̮o tuolla kat̮t̮ehella,

Joll’ on Luoja voijeltuna,

Kat̮ottuna kaikki kansa

Saunarituaalit ovat aina jonkin päätös. Sauna on välitila. Tila jossa jätetään kaikki vanha pois, puhdistaudutaan niin fyysisesti kuin kaikilla muillakin tasoilla ja siten ollaan valmiita uuteen.

Joulusaunassa onkin sopivaa heittää tilkka olutta kiukaalle, oluen juominen tosin on hyvä säästää vasta saunomisen jälkeen. Joulusaunaan voi tuoda havuja, tehdä niistä vaikka istuinalusen tai pedin jolla pötkötellä. Havut yhdistetään nykyäänkin edesmenneisiin ja vainajiin, joulunviettoon kuuluukin monella oleellisesti haudoilla käyminen ja vainajien muistaminen.  Oljet ovat olleet perinteinen jouluntunnelman tuoja, sopivat hyvin vuoden ajan tunnelmaan, ollen ikään kuin sadonkorjuun symboleja. Se mitä edellisen kesän kukoistuksesta on jäljellä. Kiitollisuus menneestä  on hedelmällinen pohja uuteen auringon kiertoon.

Havut yhdistävät joulusaunan myös joulun vieton tärkeimpään yksityiskohtaan, joulukuuseen. Ikivihreä kuusi, joka on tarjonnut suojaa ja sitä kautta tuonut yhteyden taivaisiin.  Joulusaunaan kuului olennaisesti myös muut vihdat ja vihdonta, metsän väki, joka voimisti puhdistumisrituaalia.

Menkäämme siis joulusaunaan, puhdistaudutaan ja uppoudutaan joulurauhaan. Pesäpäivät, vuoden pimeimmät päivät antavat luvan uppoutua suloiseen pimeyteen ja kaaokseen. Auringon kanssa voimme painua pesiimme, rauhoittua ja valmistautua uuteen alkuun.


0 Comments

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *