fbpx

Tammikuu- talvenselkä, sydäntalvi

Loppiaisesta alkavat selkäviikot tai myös härkäviikoiksi kutsutut työntäyteiset viikot. Talvenselkä on myös viittaus linnunrataan, jonka sanotaankin olen erinäköinen joka talvena. Talven selkä tai härkäviikot olivat aikaa, jolloin tehtiin töitä, kuin vetojuhdat, härät, nuo kylvön mahdollistajat. Tämä aika sijoittuu sydäntalveksi kutsuttuun aikaan. Sydän viittaa perinteen tiimoilta aina jonkin keskustaan. Sydäntalvi on kaksiosainen. Isotammi, eli tammikuu joka on nähty hyväntahtoisempana kuin pikkutammi eli helmikuu, joka onkin yleisesti ottaen myös säätilaltaan kylmempi.

Tammikuu on talven keskusta, tästäpä nimi tammikuu. Tammi tarkoittaa napaa tai akselia, keskipuuta.

 Talvennapa

Tammikuussa vietetään karhunpeijaisia ja talvennavaksi kutsuttua karhunpäivää, noin 13. tai 14.1. Tällöin karhun sanotaan kääntävän kylkeä talvipesässään ”Yöpuolessa, nälkä suolessa” tai ”Yö puolessa, pikipalli suolessa”

Useiden kansojen karhun syntytarinoissa karhu lasketaan taivaasta halutessaan kokea maanpäällistä elämää. Karhun peijaismenoissa karhu on ensin rituaalisesti herätetty talvipesästä ja kaadettu ja sen jälkeen kaadetun karhun kallo nostettu honkaan, ”takaisin taivaaseen”, niin että se on kohti itää, kohti uutta alkua ja itämistä, kohti auringon nousua.  Tammikuun sanotaan heijastuvan heinäkuussa, niinpä karhun päivääkin vietetään uudestaan silloin.


0 Comments

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *