fbpx

Ukko kultainen kuningas,
Taatto taivon valtijainen,
Sylin pilviä syseä,
Limitysten noita liitä,
Saa’a mettä taivosesta,
Saa’a vettä, saa’a mettä,
Saa’a voijetta hyveä.
Työnnä torvet taivosesta,
Pillit pilvistä lähetä,
Joista voije vuotakohon,
Katse maalle kasvakohon
Vijan päälle vietäväksi,
Vammoille valettavaksi!

Kevättä ja kesän alkua on juhlittu elementtien äärellä, usein saarella, tai rannalla. Vesi virtaa, elämän luova voimaa voittaa!

Vappu

Vietätkö vappua? Vappu on pääsiäisen jälkeen kevään kulkua värittävä tapahtuma.

Vappu on nykyään työväenjuhla, mutta vappuun liittyvien tapojen alkuperää voidaan jäljittää hyvinkin kauas. Onhan pitkän talven jälkeen kevättä ja erityisesti kesän alkua ollut aina syytä juhlistaa.

Taivaan voima satakoon maahan, hedelmöittyköön maa, kasvuvoima nouskoon! Kevään juhlissa on ääntä, väriä, valoa ja voimaa.

”Touko- ja Helajuhlat”

Kevätpäivän tasauksesta kesäpäivänseisaukseen on juhlittu elämän tulen syttymistä. Kevään alun valkoisuus saa lisää värejä ja tämä näkyykin vapun karnevaaliloistossa. Kesän korvilla on ennen vappuperinnettä vietetty Touko – tai Helajuhlia.. Monet vapun tavat, kuten vaikkapa siman juonti, juontavatkin juurensa näistä menoista. Keskiajalla ja vuodenkierron juhlien kristillistämisen yhteydessä Helajuhlat muutettiin Valpurin, eli pyhän Walpurgin juhlaksi.

Helajuhliin kuuluivat Helan kokot, hela valkeat, jotka ovat sittemin siirtyneet juhannuksen viettoon. Juhannuksen vietosta löytyy muitakin piirteitä alkukesän juhlista kuten Ukon vakoista, mutta näistä lisää seuraavassa kirjoituksessa.

Keväinen sima

 Vappuinen juoma sima, ei alun perin ole ollut tuntemamme sokerijuoma vaan itseasiassa viitannyt meteen tai hunajaa. Runoudessa sima onkin yleensä meden toisintanimi.

”Mehiläinen ilman lintu, Nouse siipesi nojahan, Kanna mettä Metsolasta, Simoa Tapiolasta, Mesi keitä kielelläsi, Sima suussasi sulaja, Kipiöille voiteheksi.”

Myös vanhimmat sanakirjat mainitsevat sanalle sima vain merkitykset ’kukkien makea neste, hunaja’, Lönnrot kuitenkin toi simalle myös meille tutumman juoman merkityksen.

Kevät on kuitenkin siman, tai taivaallisen meden virtauksen vapautumisen juhlaa. Sima onkin siis kovin sopiva juoma vapun ajan juhlamenoihin.

Sinä senkin simasuu!

”Vappu tulee vasta kainalossa”

Kevään juhlaan kuului toki myös saunominen, viimeistään helluntaita piti olla tuore vasta käytössä. Vapun aikoihin oli tapana kylpeä juoksevassa vedessä, mikäs sen parempi tapa juhlistaa kevättä kuin juuri vapautuneisiin vesiin upottautuminen.

Lähteet:

Kustaa Viikuna : Vuotuinen ajantieto

Timo Heikkilä: Aurinkolaiva

Kaarle Krohn: Suomalaisten runojen uskonto

https://www.kotus.fi/nyt/kolumnit_artikkelit_ja_esitelmat/kieli-ikkuna_%281996_2010%29/simaa_simasuille


0 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *