fbpx

Juhannus, mittumaari, mettumaari, mitä näitä nimiä nyt on. Kyseessä on kuitenkin Kesäpäivänseisauksen juhla. Kesän juhla.

Juhannuksen vietossa yhdistyy monia perinteitä kevään ja alkukesän juhlista. Nämä juhlat ovat valon ja hedelmällisyyden juhlia. Pääsiäinen, kevätpäiväntasaus, helajuhlat, ukon vakat ja tietenkin juhannus. Valo voittaa pimeyden, tuli on syttynyt ja elämän liekki roihuaa! Tuli on keskeisessä asemassa näissä rituaaleissa, niinpä monessa paikassa syttyykin juhannuskokko. Kokot ovat toki voineet syttyä jo pääsiäisenä tai vaikkapa Helajuhlien aikaan, mutta kaikissa näissä juhlissa tuli näyttelee merkkittävää osaa.

Kesällä elämän tuli sykkii monessa muodossa, mutta juhannukseen viettoon varsinkin Länsi-Suomessa liittyy myös juhannussalko. Juhannussalko on kuin maailmojan yhdistävä maaillman puu, taivaannaula, sammas, joka taivasta kannattelee ja johon voidaan ripustaa vaikkapa taivaanvalot. Kolikon kääntöpuoli eli talvipäivänseisauksen juhla, joulu koristetaan joulukuusella, samassa hengessä?

Juhannuksen viettoon kuuluu myös paljon erilaista lemmentaikaperinnettä, kuten myös muihin edellämainittuihin juhliin. Ja tätähän se kevät ja alkukesä onkin, lemmen, hedelmällisyyden ja lisääntymisen aikaa.

Juhannuksen juhlakalu – Hedelmällisyyden ilmentymä – Koivu

Juhannus ei ole juhannus ilman kahta – koivu ja sauna ja mielummin nämä yhdessä.

Juhannusauna koivuvihtoineen!

Talvea varten kerätään vastakset tänä vuonna vasta juhannuksen jälkeen suuressa osassa Suomea, täysikuuhan on heinäkuun puolella 5.7 ja kesäkuun alun täysikuulla ei monessakaan paikassa lehdet ole vielä tarpeeksi suuria ja tukevia. Mutta juhannuksena tulee tietenkin valmistaa juhannuksen juhlavihta ja tietenkin koivusta.

Sauna jakaa arjen ja juhlan, lopettaa työn ja aloittaa pyhän vieton. Niinpä oleellinen osa juhannusta on Juhannussauna, jossa peseydytään koivuvihdan kera. Koivu puhdistaa, maadoittaa ja antaa kokemuksen kesän kukoistuksesta ja yltäkylläisyydestä. Kaunis, herkkä kuin Äiti Maa, antaudu koivun syleilyyn.

saunavihta

Katso videolta vinkit miten teet oman Juhannusken juhlavihtasi:
 
Lähde pyyntiretkelle hartaudella ja kunnioituksella.
Valitse ohuita, lehtien täyteisiä oksia vain vähän haartoittuvia oksia.
Kerää omaan käteen sopiva määärä oksia.
Asettele oksat vihdaksi, niin että oksien yläreuna on tasainen.
Riivi lehdet ja haaroittuvat oksat irti kädensijan kohdalta.
Sido vihta juuttinarulla tai muulla luonnonmateriaalista tehdyllä narulla.
Tasoita puukolla/oksasaksilla alaosa.

Lisää vinkkejä kotisaunaan löydät Kauppa-aitasta Saunaopiston videokursseilta!


0 Comments

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *