fbpx

”Jos metsään haluat mennä nyt, sä takuulla yllätyt…”

Mielikuvitus herää henkiin metsäretkellä. Sukellus ihmismieleen on yhtä jännä tutkimusmatka. Tässä tarinassa Mielikin metsän perinnesaunottaja ja myyttisten metsäretkien opas Laura Foon kertoo nyt, miksi palveluita tuotetaan Mielikin metsässä.

Perinnesaunottaja
Mielikin metsän perinnesaunottaja

Metsä, opettajista ensimmäinen

Metsä on suuri opettaja. Metsässä voi elää todeksi kansanperinteen myyttiset tarinat, katsella kosmoksen luovan matematiikan toimintaa ja ihastella geometristä harmoniaa sekä luonnonkiertoa, siitä syklistä jatkumoa, joka ilmenee niin monella tavalla, aina uudelleen ja uudelleen.

Mielikin metsä
Metsämytologia tuo kansanperinteen viisauden tämän päivän ihmiselle

Monesti filosofia, etiikka, psykologia, biologia, matematiikka, musiikki, sanataide, fyysinen ja psyykkinen hoitaminen ja parantaminen ovat erillisiä aineita ja aiheita, mutta metsässä kaikki erot katoavat. Suurella Opettajalla on kaikki hallussaan.

Metsä on mielellinen olento, et voi ottaa yhtä puuta, eläintä tai oliota ja sanoa, tämä on metsä. Metsä on mitä on, monimuotoinen, alati muuttuva, Mielikki.

Mieli on muinainen sana, metsääkin vanhempi. Suomen sukulaiskielisissä kuten Viron, Liivin, Vepsän sekä karjalan kielissä mieli on aika lailla sama sana ja tarkoittaa myös samaa asiaa. Mieltä, tuntemusta, aistimusta.

Mielikki, Mielutar, Mielu Neiti. Mielu taasen on muinaissuomalainen sana, joka tarkoittaa onnea tai osaa. Mielikki, metsän emäntä antaa jokaiselle onnensa ja kohtalonsa, tai oikeastaan Mielikki on onnesi.

Metsä elävänä olentona

Puolukka, metsän anti pyyntiretkellä
Puolukka, marjoista syksyisin, pyyntiretken antimia.

Monesti kirjavaa esivanhempiemme metsärunouttamme tulkitaan siitä näkökulmasta, että metsää oli inhimillistettävä, jotta tuolla pelottavassa kodin ulkopuoleisessa maailmassa selviäisi hengissä. Kuitenkin metsärunoista kuultaa rakkaussuhde. Ihmiselle on helpointa samaistua ihmiseen. Siksipä runojen tulkinta ja Metsän kanssa vuorovaikutuskin on hedelmällisintä tästä perspektiivistä. Kyllä, välillä vuorovaikutus on pelottavaa, jännittävää, mutta suurimmilta osin antoisaa ja ilahduttavaa. Mielikki tarjoaa mahdollisuuden tutustua mielenmaisemaan ja mielikuvitukseen. Suureen mieleen.

 Metsä antaa meille mahdollisuuden nähdä tuo suuren kosmisen mielen mielenmaisena, miltä näyttää elämänvirta. Metsä opettaa, antaa, kun vain osaat pyytää osasi ja onnesi.

Metsä ja sauna
Perinnesaunotus tuo metsän hoitavan voiman saunaan

Mielikin metsä tuo kansanperinteen viisauden tämän päivän ihmiselle, elettäväksi, koettavaksi ja iloittavaksi, metsässä ja saunassa. Suomen Kirjallisuuden Seuran arkistoista löytyy valtavat määrät tallennettua runoutta ja loitsuja, jotka ovat omistettu metsälle. Vaikka maailma ja kokemuksemme siitä ovat muuttuneet aikojen saatossa, on metsässä mahdollista päästä kiinni esivanhempiemme mielenmaisemasta. Sauna on turvallinen kehto, jossa tutustua metsään, tuohon alkuperäiseen opettajaan.


0 Comments

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *