Maa on martona

Marraskuu. Marras – tai martaat- tarkoittaa kuollutta, vainajaa. Tämä on kovin sopiva nimi kuukaudelle jolloin luonto on kuolleena, muuttolinnut lähteneet, kasvit ja eläimet vetäytyneet talviunilleen. Sato on kerätty, on vain tyhjä maa, pimeys. Tähän aikaan vuodesta sanotaan että verho maailmojen välillä on hyvin häilyväinen ja vainajat vierailevat.
Ei siis ihme että kaamosaika vie voimat. Marraskuussa sitä jo aletaan odottamaan valon juhlaa, joulua!
Jakoaika- vajoa kaaoksen aikaan

Vuosi kiertää 12 kuukauden sykliä. Kuunkiertoja vuoden aikana on lähemmäs 13. Jakoaika on tasoittanut aurinko ja kuu vuodenkierron laskun. Tämä kekrin aikaan kuulunut jakoaika on siirtynyt myös joulunviettoon ja jouluakin voidaan viettää 12 päivää tai niin kauan kuin olutta riittää, tästä lisää ensi kuussa.
Jakoaika on siis 12 päivää kaaosta. Heittäydy pimeyteen, anna normien ja sääntöjen kadota. Vietätkö pikkujouluja? Tämä on juuri se perinne, joka on jakoajan kaaoksen vietosta jäänyt meille.

Lovetar – kaaoksen äiti
”Nouse luontoni lovesta
Haon alta haltijani
Kerallani keikkumahan
Kansani kavehtimahan1”
Kaaoksen aika vie syvälle loveen, lankeat loveen, oman luontosi syvimmille juurille. Haon alta, haudan alta, kuoleman alta, luonto taas nousee, uuteen kasvuun. Tätä on joulun ja kekrin juhla. Kavehtiminen, eli noituminen, tai toisten selitysten mukaan karehtiminen eli loitsiminen tai hurmoksessa/humalassa oleminen, on pikkujoulun vieton ytimessä yhä, tosin merkitys on ajan saatossa muuttunut kovasti.2
Lovetar, Louhi, tuo Pohjolan hurjalta vaikuttava harvahampainen emäntä, Pohjan akka. Marraskuussa ollaan todella pohjalla. Niin jaksamisen kuin luonnon elinvoiman suhteen. Miksipä siis emme heittäytyisi Lovettaren syleilyyn.
- SKVR 8. 4:1621, Pielisjärvi, 1825
- Suomalainen mytologia, Martti Haavio
0 Comments