fbpx

Sauna ja hiljentyminen

Arkistoista löytyy paljon viitteitä siitä, miten saunassa tuli olla hiljaa ja kunnioituksella. Esimerkiksi on uhkailtu, että jos laskiaissaunassa meluaa, niin on seuraavana kesänä hyönteisten kiusaamana. Myös saunatonttua on käytetty saunarauhan takaamiseen ja käskettyä lapsia kunnioittamaan tontun tonttia, eli saunaa.

Nykypäivänäkin saunarauha on luonnollinen osa monen suomalaisen saunomista. Ei ole sopivaa riidellä tai huudella saunassa. Toki saunassa varmasti käydään monet hartaimmista ja merkittävimmistä keskusteluista, mutta nekin ovat kunnioittavassa tunnelmassa, jonka sauna parhaimmilllaan luo.

Sauna hiljentävänä ympäristönä

Sauna on kuin lämmin kohtu, johon pääset käpertymään. Sauna ottaa valtaansa aisti kerrallaan. Saunassa voit jättää analysoinnin ja ajattelun ja todella antautua kokemuksen vietäväksi ja löylyn hengen tuuditeltavaksi. ’

Löyly

Löyly eli Hiki Vanhan Väinämöisen. Perinteessä löylyä on käytetty hyvin monipuolisena sanana. Höyry joka kiukaalta nouseen, saunan sielu, ihmisen sielu. Tai ainakin se osa sielusta joka ottaa mahdollistaa fyysisten toimintojen kokemuksen. Löyly on Väinämöisen hikeä.

Miksi hikeä? Entäpä miksi Väinämöinen? Hiki nousee pintaan kun aineenvaihdunta käynnistyy. Väinämöinen on nähty ikään kuin alkuolentona ja kun tämän alkuolennon aineenvaihdunta käynnistyy alkaa tapahtua. Syntyy löyly, hiki, elämän sielu, joka meille näyttäytyy sitten fyysisen ruumiimme toimintojen kokemuksena, henkenä. Kaikki tietävät mitä tapahtuu kun henki lähtee.

Sauna ja alastomuus

Saunassa ollaan alasti. Alastomina. Usein ihan todella konkreettisestikin alasti. Tätä ihmettelevät monet, miksi alastomuus?

Alastomuus on rituaalinen ja luonnollinen tapa kytkeä itsensä rehellisyyteen. Riisut vaatteet ja samalla riisut kaikki tarinat ja tittelit joita itsestäsi ja itsellesi selität. Olet vain sinä, juuri sellaisena kuin olet, ilman mitään ylimääräistä. Alastomuus antaa rehellisyydelle uuden tason. Et pääse piiloon vaatteiden alle. Itseltäsi.

Saunameditaatio

Saunameditaatio on ohjattu saunahetki, jossa pääset sukeltamaan syvällä löylyyn. Väinämöisen hiki virtaa ja kaikki turha jää pois. Aisti kerrallaan sammutat analysoivan, ajattelevan mielesi ja annat kehosi rauhoittua löylyn eheyttävään lämpöön. Anna kaiken tapahtua. Sauna on suomalaisten kirkko ja temppeli. Koe pyhä.


0 Comments

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *