fbpx

Oletko koskaan laulanut saunassa? Antanut äänen ilmaista? Mitä sinulle merkitsee loitsu?

Kammisavusauna Bärösundissa
Kammisavusauna Bärösundissa Villa Sofialla. Täällä pääset kokemaan itämerensuomalaisen perinteen mukaisia vuodenkiertoa mukailevia Neljän elementin saunarituaaleja.

Sauna on kuin suloinen soppi, äänen kammio ja kaiun kohtu. 

Saunaan astutaan alastomana, usein myös kirjaimellisesti. Saunassa ollaan rehellisesti, aitona, omana itsenään. Seuraavalla tasolle tämän alastomuuden, rehellisyyden ja aitouden viet avaamalla äänesi. Antamalla äänen ilmaista. Ääni, elämän lähde. 

Pyhempää kieltä

“Soitto ja laulu ihmisellä ovat ikäskun toinen, pyhempi kieli, jolla itsellnsä tai muille haastelee erinäisiä halujansa ja mielensä vaikutuksia; joilla paremmin kun tällä tavallisella jokapäiväisellä kielellä ilmottaa ilonsa ja riemunsa, surunsa ja huolensa, onnens aja tyytyväisyytensä, toivonsa ja kaipuunsa, leponsa, rauhansa ja muun olentonsa. MIkä siis on kansanrunoissa se omaisuus, jossa enimmästi tekorunoista erotakseen? – Se on luonto ja teeskentelemättömyys; sula mielen ilmotus ilman mitään salaamatta, mitään ulkoa lisäämättä”

Elias Lönnrot, Kanteletar

Ain’ laulain työtäs tee…

Kuuluisassa lasten piirretyssäkin lauletaan: “ Ain’ laulain työtäs tee:” Tämä on ollut enemmän kuin tuttua esivanhemmillemme. Jokainen elämäntapahtuma ja arkinenkin aherrus voidaan linkittää syvään metafyysiseen viisauteen laulamalla runoa tuon tapahtuman tautalla olevista filosofisista periaatteista. Meillä itämerenalueen kansoilla tämä on tehty runoilla, lauluilla ja loitsuilla. 

Luo loitsulla luontosi luonne

Loitsuilla luodaan. Kaisa Häkkinen kirjassaan Nykysuomen sanakirja 6 kertoo että sanalla luoda on vastineita suomen sukukielissä ja merkitys on alunperin ollut heittämiseen, suuntaamiseen ja kohdistamiseen. Vieläkin luodaan lunta ja luodaan silmäys johonkin. Sana luoda on myös sanan luonto taustalla. Luonto on alunperin tarkoittanut luonnetta, kykyä ja sisua. Luomakunta, ihmisen ulkopuolinen maailma – merkitykset ovat tulleet pikkuhiljaa. Kertooko tämä siitä että kenties muinaisen ihmisen maailma ei ollut erillinen hänestä itsestään, vaan enemmänkin hänen potentiaalinsa, kykynsä, todellinen luonteensa, luontonsa. Loitsuilla luodaan tätä. 

Syntyjä syviä

Tulen synty taivosesta

Syntyloitsut, kertovat loitsut, manaukset, rukousloitsut. Kaikki tekevät todeksi luonnon, maailman jossa elät, oman itsesi syvimmän luonnon. Sen jonka äärellä ollaan loitsuamisessa. 

Saunaloitsu luo saunan. Äänen voima, sanan voima. Tämä on koettava. Sauna-Akan saunaseremonioissa pääset laulamaan, loitsuamaan ja luomaan, todellisen luontosi. 

Laulamisen alkuperäinen merkitys on ollut sukulaiskielissä vihkiä avioliittoon, mutta alkuperää sanalle ei ole saatu vahvistettua. Vihkiessä luodaan kahdesta yksi, luodaan uusi elämänvaihe. Loitsuilla eli luotteilla luodaan, loitsiminen on luomista. Kenties tässä on jotain perää? 

Lähteet

Nykysuomen etymologinen sanakirja 6, Kaisa Häkkinen, WSOY, Porvoo 1987


0 Comments

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *