Helajuhlat ja vapun vietto

Kevään juhlat ovat täynnä valoa, riemua, ääntä ja lemmen tulen roihuntaa.

Vapusta helatorstaihin ja helajuhliin

Helatorstain nimitystä voi tutkia ruotsin kielen helig-sanan kautta. Muinaisnorjan verbi helga tarkoitti omistaa jollekin, eli pyhitetty ja tästä tulee ajatus pyhästä torstaista – Torstai – Thorin päivä.

SKVR I4.2094

Moarie Lehtońi.

Ukko ylijumala,
Vaari vanha taivahainen,
Nosta pilvi luotehelta,
Toini lännestä lähetä,
Jäini jänkä pohjaselta,
Sa’a lunta sauvanvarsi,
Keihäsvarsi keikuttele
Näillä kuumilla kivillä,
Palavilla poateroilla!

Thor, tuo skandinaavisen mytologia taivaan jumala. Suomenniemen alueella tunnetaan Ukko ylijumala. Salaman ja ukkosen luoja. Ukkoa rukoillaan avuksi, kun tehdään parannusrituaaleja, kun ollaan ryhtymässä urotekoihin. Ukko, alkuun paneva voima. Kuin salama, joka saa aikaan metsäpalon sitä kautta uuden alun, ikään kuin hedelmöittää maan.

 Itämerensuomalaisessa perinteessä vietetäänkin touko- eli helajuhlien aikoihin Ukon vakkoja. Ukon vakoissa on pyydetty Ukolta tuota maan hedelmöittävää sadetta ja ukkosta.

 Vakka on päreistä tai tuohesta tietäjän tekemä astia, jossa säilytetty tärkeitä esineitä ja antimia, Ukon vakka, Äiti maa. Ukko ja Akka, taivas ja maa. Kaksi äärimmäistä vastakohtaa, yhdistyvät ja uusi elämä alkaa. Uuden elämän tuli syttyy. Tämän kunniaksi onkin sytytty helavalkeat, elämän tuli on syttynyt!

Ukon väki, akan väki,
Väki vanhan Väinämöisen
Päästämähän, pelastamahan!
Päästä, Luoja, päästä luonto

Ukon vakkoihin ja Helajuhliin on tulien sytyttämisen ja niiden ympärillä juhlimisen lisäksi liittynyt tiiviinä osana Ukon malja. Juodaanhan meillä vieläkin vappusimaa. Sima on alkujaan tarkoittanut, hunajaa tai oikeastaan kukan makeaa nestettä, mettä. Runoperinteessä sima onkin usein meden toisinta nimi.

Runoissa mehiläinen lähetetään hakemaan mettä Tapiolasta, yhdeksän taivaan takaa, simaa Sarioilasta. Elvyttäväksi voiteeksi. Ja sima, hunajaviini, hunaja onkin mehiläisten meille ihmisille tarjoama mahdollisuus nauttia tuota elvyttävää, tervehdyttävää mettä. Kuin kevät sateet elvyttävät maan, sima elvyttää kevätjuhlat.

Siemaa simaa, Simasuu,
maista mettä makoisinta.

Mielikin metsä saunaperinne

Mielikin metsän tarinat

Sauna-Akka, perinnesaunottaja Laura Foon tutkii itämerensuomalaista perinnettä käytännöllisestä ja lahjatalouden periaatteisiin pohjautuvista lähtökohdista. Mielikin metsä on Sauna-Akan koti, josta hän ammentaa työhönsä saunottajana. Tätä aarreaittaa hän haluaa avata myös kaikille muille kiinnostuneille Mielikin metsän tarinoissa.

Löydät minut